perjantai 20. marraskuuta 2009

Murmageddon


Kylmän sodan aikana Neuvostoliitossa oli käytössä n. 250 ydinkäyttöistä alusta. Niillä paikattiin lähinnä pohjoisten alueiden heikkoa kuljetusinfrastruktuuria. Purkit eivät ole ikuisia, joten ne pitää jossain vaiheessa purkaa, vaikka aseriisunnan nimissä. Tästä päästäänkin aiheeseen, josta Murmansk on lähinnä kuuluisa: Ydinjätteisiin.

Voiko siellä altistua säteilylle?
Kesäisin aurinko paistaa, talvisin taas valonsäiteille altistuminen on tehty vaikeaksi. Pääsääntönä voidaan pitää sitä että, jos onnistut löytämään itsesi suljetulta sotilasalueelta Venäjällä, niin ionisoivan säteilyn riski lienee peloistasi pienin.


Murmanskin satamaan on ankkuroitu muutamia ydinkäyttöisten laivojen teknisiä huoltoaluksia. Niitä käytetään lähinnä atomivoimaisten jäänmurtajien ja sukellusveneiden käytettyjen polttoaineiden varastointiin. Mitään nimiä mainitsematta, aluksia ovat muun muassa Lepse, Imandra ja Lotta.

Lepseen on venäläisen ydinjätedumppauksen Grand old man. Alus on ollut mukana reaktori- ja polttoainedumppauksissa Karamerellä jo aktiivi kaudellaan 60-70-luvuilla, mutta pahasti myrskyssä vaurioituneena se otettiin uudenlaiseen hyötykättöön levähdyspaikallaan Murmanskin satamassa. Lepsen ytimiin on nyttemmin varastoitu yhteensä 639 korkea-aktiivista ydinpolttoainesauvaa, joista monet ovat katkenneita tai edelleen hiukan lämpöisiä, joten niiden purkaminen on ei-niin-helppoa. Tankkeihin on taottu 260 kiloa uraani-235:tä ja kymmenisen kiloa fissiilistä plutonium-239ää, joka on siis kykeneväistä ketjureaktioihin eli kelpaisi ydinaseisiinkin. Vuonon lohet ovatkin lyöneet vetoa siitä, mistä löytyy se känninen kapteeni, joka uskaltaa pakittaa tankkerinsa tämän kelluvan ydinjätevaraston kylkeen. Kahdenkymmenen vuoden aikana kierroksilla ei ole löytynyt täysosumia.

Ydinjäänmurtajasatamaan ankkuroidut Lotta ja Imandra jäävät hieman Lepsen varjoon. Niissä kun säilötään vain ydinsukellusveneiden reaktoreita ja kierrättämättömäksi kelpaamatonta uraani-zirkoniumia.

Mielenkiintoista. Miten pääsen näihin ydinkohteisiin?
Jos haluaa vierailla ydinteollisuuden kohteissa, tulee kulkulupaa pyytää Atomflotilta 40 päivää etukäteen. Kameran altistaminen säteilylle on kohteissa kuitenkin kielletty.

Entä jos lentokone törmää ydinjätevarastoon?
Uutiskynnys tuskin ylittyy.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa kotiin!